+359(42)620090 +359(42)621132 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Полезни съвети

Път за линейка

Автомобилите на Спешна помощ ползват предимство на пътя

Съгласно Закона за движение по пътищата, автомобилите на Спешна медицинска помощ са със специален режим на движение. При движението си те подават едновременно светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал. Съгласно нормативната база специалният режим на движение на линейките се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността.

Това на практика означава, че линейките преминават кръстовища с включена звукова и светлинна сигнализация, когато бързат да достигнат до човек с опасност за живота или транспортират пациент в критично състояние до лечебно заведение, оказващо спешна медицинска помощ.

Затова е изключително важно всички останали участници в движението да реагират адекватно, отговорно и да оказват необходимото съдействие за безпрепятственото преминаване на линейките на Спешна помощ. Това може да спаси човешки живот.

Какви са правата и задълженията на шофьорите на линейки

Съгласно Закона за движение по пътищата водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:

 • да преминава при забраняващ сигнал на светофара или да преминава, без да спира, при наличието на пътен знак, който изисква това, но само след като намали скоростта достатъчно, за да извърши това безопасно;
 • да надвишава разрешената максимална скорост на движение дотолкова, доколкото няма да застраши нечий живот или имущество;
 • да не се съобразява с организацията на движението, въведена с пътни светофари, пътни знаци, пътни маркировки и други средства, когато това се отнася до посоката на движението и завиването в определени направления;
 • да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като през това време той може да подава само син или червен светлинен сигнал.

Какви са правата и задълженията на останалите участници в движението

Според чл. 104 от Закона за движение по пътищата при приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост – и да спрат, за да осигурят безпрепятственото преминаване на сигнализиращото превозно средство.

Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили.

Пешеходците също са участници в движението

При подаване на сигнал от моторно превозно средство със специален режим на движение пешеходците са длъжни да освободят платното за движение. Пресичането се разрешава след преминаване на сигнализиращото моторно превозно средство и на съпровожданите от него пътни превозни средства.

Как да окажем първа помощ

Основни правила при оказване на първа помощ при инциденти

Преди да започнете да оказвате първа помощ на пострадалия, се обадете на телефон 112.

Винаги, когато има възможност се обръщайте към квалифициран медицински персонал. Предприемайте действия, само ако няма никаква възможност да повикате бърза помощ или през времето, докато тя дойде и то само ако сте уверени, че знаете добре какво правите.

Първата помощ не е точна наука. Това е непосредствената грижа, следваща какъвто и да е вид медицинско извънредно положение. Дори и да не сте уверени, че болестта или нараняването заплашват живота на пострадалия, незабавно извикайте бърза помощ. Не отлагайте търсенето на спешна медицинска помощ. Ако ви се наложи да поддържате живота на пострадалия докато пристигне медицинска помощ, следвайте следните основни правила:

Позиция на пострадалия

Ако имате подозрения, че пострадалият е наранен в областта на главата, шията или гръбнака, не го местете, без да е наложително, при положение, че диша свободно и не е непосредствено застрашен. Ако пострадалият диша и е в безсъзнание, а вие сте сами и трябва да търсите помощ, поставете го на една страна, в безопасно и стабилно положение. Обръщайте пострадалия на другата му страна на всеки 30 минути

Дишане

Ако пострадалият престане да диша поради каквато и да е причина, той трябва да получи кислород в белите дробове в рамките на четири минути, за да се избегне увреждане на мозъка. Ако пострадалият не е претърпял травма, например след падане или автомобилна катастрофа, започнете с освобождаване на дихателните пътища като повдигнете брадичката и наклоните главата назад. Направете две пълни изкуствени вдишвания като се съобразите с възрастта на пострадалия. Ако е дете на възраст между 1 и 8 години, направете две по-малки вдишвания. Ако пострадалият е бебе, направете едно кратко вдишване.

Ако пострадалият е с травма, не наклонявайте брадичката, преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане. Не се опитвайте да разтваряте челюстите с каквито и да са механични предмети. За възрастен, правете 1 вдишване на всеки 5 сек. За деца под осем години и за бебета правете 1 вдишване на всеки 3 секунди. Нормалният ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен и 20 пъти на минута за деца и новородени.

Задушаване, тежко задавяне и попадане на чуждо тяло в дихателните пътища

Ако пострадалият не може да кашля, говори или диша, но е все още в съзнание:

 1. Увийте ръцете си около кръста му откъм гърба.
 2. Поставете едната си ръка над пъпа и под ребрата му, като палеца ви е свит и е насочен навътре под неговата гръдна кост.
 3. Поставете другата си ръка над първата и притиснете коремната област силно навътре и нагоре, докато пострадалият започне да диша. Ако жертвата е в безсъзнание, опитайте горе описаната процедура два пъти. Ако пострадалият не поеме въздух, наклонете отново назад и опитайте отново. Ако отново не започне да диша, започнете изкуствено дишане със сърдечен масаж. Скоростта е 15 сърдечни компресии на 2 вдишвания за възрастен и 5:1 за деца на възраст от 1 до 8 години. Всеки път, когато правите вдишване, оглеждайте устата на пострадалия за възможни предмети и ги отстранете преди да приложите следващо вдишване. Повтаряйте процедурата докато дишането се възобнови.

Спиране на сърцето

При спиране на сърцето първото, което можете да направите е силен удар с юмрук в областта на сърдечния мускул. Веднага отстранете всички стягащи дрехи и осигурете достъп на свеж въздух. Ако пострадалият няма пулс, веднага започнете сърдечен масаж с изкуствено дишане. Ритъма за възрастен е на 15:2, а за дете и новородено 5:1. Не спирайте до идването на екипа на Спешна помощ.

Кръвотечение

Сложете си латексови ръкавици (желателно стерилни). Правете следното в указания ред:

 1. Притиснете раната с най-чистия ви достъпен материал (най-подходящи са стерилни марли).
 2. Ако кръвотечението се забавя, но не спира, приложете още превръзки отгоре.
 3. Ако кръвотечението не спира, повдигнете крайникът.
 4. Ако кръвотечението все още не спира, наложете превръзка с натиск, вържете превръзката здраво, но без да спирате кръвообращението. Поддържайте крайника издигнат.
 5. Ако кръвотечението въпреки горните действия не спира, натиснете артерията в горната част на ръката или бедрената артерия в слабините.
 6. Ако раната е малка, след като кръвотечението спре, измийте областта и превържете с бинт или стерилна превръзка. Опитайте да не пипате раната директно, за да я предпазите от инфекция. Никога не трийте или търкайте по раната. При силно кръвотечение можете да приложите стегнат турникет, който да блокира разкъсана артерия или вена или и двете. Прилагайте стегнатия турникет особено внимателно, ако има разкъсване и на артерията и на вената. Неумело поставен турникет може да влоши положението. Използване на стегнат турникет е допустимо само и единствено, ако сте добре запознати с техниката на използване и сте в състояние да прецените как, къде и за колко време да го поставите.

Шок

Дори и при незначителни наранявания, изгаряния или други причини довели до шок той може да бъде животозастрашаващ. Веднага потърсете медицинска помощ на телефон 112. Симптомите са: охлаждане, студена и влажна кожа, плитко дишане, повдигане, безпокойство. Поставете пострадалия по гръб и повдигнете краката му на височина около 25-30см. Покрийте тялото и го поддържайте топло. Ако пострадалият е в съзнание и е способен да гълта, дайте му течности. Ако е необходимо, третирайте като при спиране на сърце или дишане.

Отравяне

Ако пострадалият е глътнал отрова, поддържайте дишането и третирайте като за шок. Веднага потърсете медицинска помощ на телефон 112. Не давайте течности. Причинете повръщане, или давайте противоотрова, за която не са необходими специфични инструкции от доктор. Ако отровата е вдишана, закарайте незабавно пострадалия на чист въздух. Поддържайте свежия въздух в помещението и дишането на пострадалия. Поддържайте го спокоен и загрят. Ако можете запазете от погълнатото за информация на токсиколога.

Изгаряния

Изгарянията могат да бъдат смъртоносни. Вашият първи приоритет е да осигурите достъп на свеж въздух и да поддържате въздушния поток. Веднага извикайте екип на Спешна медицинска помощ.

Топлинни изгаряния на кожата: Облейте веднага с хладка течаща вода (не ледена) за около 15 минути. Ако изгарянето е първа степен (зачервено) или втора степен (с мехури) и е по-малко от 5% от тялото, покрийте със суха стерилна превръзка. Ако изгарянето е трета степен (овъглено) или е над 5% от обема на кожата, третирайте пострадалия като при шок и незабавно го транспортирайте към специализирано болнично заведение. Преценете площта на изгарянето като имате предвид, че дланта на пострадалия заедно с пръстите е ~1% от общата площ на кожата му.

Химически изгаряния по кожата: Започнете веднага да обливате мястото с обилно количество хладка (не ледена) вода за не по-малко от 15 минути. Покрийте със стерилна превръзка, и транспортирайте пострадалия до специализирана медицинска помощ. Не използвайте мехлеми или каквито и да е лекарства.

Изгаряния на очите: Мокрете очите с хладка, течаща вода в продължение поне на 15 минути. Сложете върху затвореното око превръзка и транспортирайте пострадалия до болнично заведение по най-бързия начин.

Електрически изгаряния: Уверете се, че мястото на произшествието е безопасно. Спрете електрическото захранване преди да пристъпите към първа помощ. Огледайте пострадалия за отворени рани. Ако няма пулс започнете сърдечен масаж и изкуствено дишане. Веднага повикайте специализирана медицинска помощ.

Счупвания, навяхвания и размествания

Симптоми: Болка или подутина в областта на нараняването, деформации на костта, значителни подутини, промяна в цвета на кожата поради вътрешни кръвоизливи.

Не местете пострадалия освен, ако не е в пряка опасност. Ако се наложи преместване се стремете положението на тялото, крайниците и главата да бъде естествено и го дръжте по гръб.Не се опитвайте да намествате счупване или друго механично нараняване. Шинирайте съответния крайник като се стремите да не променяте положението му и не позволявайте неговото движение. Контролирайте кръвотечението, ако има такова. Можете да приложите лед върху подутината. Пострадалият е възможно да има сериозни вътрешни наранявания и/или кръвоизливи. Потърсете спешна медицинска помощ.

При подозрение за травма в областта на шията или гръбнака: Не позволявайте разместване, прегъване или каквито и да са движения в областта на шията и гръбначния стълб. Придържайте главата му неподвижна и не позволявайте никакво движение докато не пристигне медицинската помощ.

Топлинно изтощение и топлинен удар

Топлинно изтощение: Кожата е с нормална температура, кожата е влажна и бледа. Пострадалият може да има главоболие, да му се повдига и да е изтощен. Веднага охладете човека. Давайте му малки количества течности. Закарайте го при първа възможност до медицинска помощ.

Топлинен удар: Това е животозастрашаващо! Кожата е гореща и суха. Телесната температура може да бъде 41 градуса С. Поддържайте приток на свеж въздух и дишането на пострадалия. Охладете пострадалия възможно най-бързо като използвате хладни влажни кърпи и чаршафи.

Преохлаждане (хипотермия)

Симптоми: треперене, вцепененост на пръстите на крайниците, частична загуба на съзнание, лоша координация, затруднен говор.

Третиране: махнете каквото и да е мокро облекло. Дръжте се с пострадалия много внимателно. Покрийте го с топли одеяла. В никакъв случай не търкайте или разтривайте ръцете и краката му, за да избегнете допълнителни наранявания.

Припадъци

Ако жертвата има апоплектични припадъци, не удържайте човека и не поставяйте каквото и да е в устата му. Предпазете главата и крайниците на страдащия от удар в околните предмети като използвате възглавници. След преминаване на припадъка завъртете човека на една страна, за да избегнете задушаване. Извикайте медицинска помощ.

Диабет

Диабетът е болест, при която тялото не произвежда достатъчно инсулин. При диабетичен инцидент, болният има понижено съзнание, учестено дишане и пулс, и усещане за болестно състояние. Болният може би носи медицински картон. Ако е в съзнание и може да преглъща, давайте захар под формата от плодов сок, бонбон, или недиетична безалкохолна напитка. Ако жертвата е в безсъзнание, не давайте каквото и да е през устата и се обадете на бърза помощ.

Инфаркт: Първа помощ преди да пристигне линейката

Първата помощ при инфаркт е много важна, тъй като може да спаси живот на човека, преди да са пристигнали лекарите от Спешна помощ. Често хората нямат понятие какво трябва да направят в такива случаи. Понякога хората, претърпели инфаркт, умират заради липсата на информираност на околните, за това какво трябва да направят в критичната ситуация или от вцепеняващия ги моментен страх да се опитат да помогнат. Затова е изключително важно да можете да разпознавате симптомите на коварното заболяване.

Когато се окажете в близост до човек, който е претърпял инфаркт, не трябва да изпадате в паника и трябва да извършите действия, които да подпомогнат състоянието на болния. Първо се обадете на телефон 112 и обяснете детайлно какво е състоянието на пострадалия и къде се намира. Важно е да дадете максимално точен адрес, както и телефон за обратна връзка.

Сред най-честите симптоми на инфаркт са появата на интензивна и продължителна болка зад гърдите и в лявата половина на гръдния кош. Болката се усеща също така в лявото рамо, ръката и е много силна. При инфаркт се наблюдават световъртеж, изпотяване, гадене и обща слабост.

Според специалистите в началото на инфаркта се появява пристъп на интензивна и продължителна болка зад гръдната кост или от лявата страна на гърдите. Пациентите описват болката като пареща и все едно някои ги притиска отгоре с тежък предмет.

За да се осигури първа помощ е необходимо на първо място да не изпадате в паника. Преди пристигането на линейката задължително трябва да облекчите дишането на пациента като премахнете и разхлабите стегнатите дрехи. Важно е болният да може да диша добре. За тази цел трябва да се свалят тесните дрехи или да се разкопчаят. Той трябва да се сложи да легне, но така, че горната част на тялото му да е по-високо от долната, за да не се натоварва сърцето. Осигурете свеж въздух като отворите прозорците.

При случай на сърдечен удар е важно периодично да се проверява кръвното налягане и честотата на пулса – на всеки 5-7 минути. Ако кръвното налягане е нормализирано може да се даде на пациента нитроглицерин, който да се постави под езика. В случай, че кръвното налягане рязко спадне, нитроглицеринът няма да помогне. На пациента може да се даде да сдъвче и таблетка аспирин. Аспиринът се разтваря в кръвта и подобрява обмяната не веществата на сърдечния мускул.

В случай на отсъствие на съзнание, дишане и пулс, пациентът трябва да се постави на пода и моментално да се започне реанимация. Трябва да направите кратък удар с юмрук в областта на гръдната кост. Изкуственото дишане също е задължително. На всеки 15 удара на сърцето трябва да се направи вдишване и издишване. Проверявайте пулса, ако той не се появи действието се повтаря.

Препоръчва се да се прави на пострадалия масаж на сърцето и изкуствено дишане. На всеки 15 натискания в областта на сърцето се правят две вдишвания и издишвания и се проверява за пулс. Ако не се появи пулс, процедурата се повтаря. Такъв масаж се прави само върху твърда равна повърхност.

Как да окажем първа помощ при инсулт

При инсулт от изключително голямо значение за възстановяването на пациента е навременната намеса. В началото състоянието на пациента е критично. Адекватна и компетентна помощ особено през първите няколко часа след инсулта е необходима. Инсултът е спешен медицински случай и затова веднага трябва да се потърси квалифицирана лекарска помощ от екип на Спешна помощ. Никога не изчаквайте да видите дали симптомите ще отшумят. Не се бавете, а реагирайте максимално бързо. Докато изчаквате линейката, се вгледайте в пострадалия. Всяка предварителна информация подадена на медицинския екип е от голяма полза.

Предупредителните белези за инсулт са:

 1. Лице: може ли пострадалия да се усмихне? Накланя ли пострадалия  едната си страна на лицето?
 2. Ръце: може ли да си вдигне и двете ръце? Едната ръка провисва ли?
 3. Говор: Може ли пострадалия да повтори елементарен въпрос? Ясно ли произнася думите? Може ли правилно да повтори изречение?
 4. Време: Ако пострадалият прояви някои от тези симптоми, времето е от жизнено значение. Веднага повикайте екип на Спешна помощ на телефон 112!

ЦСМП Стара Загора

Центърът за спешна медицинска помощ Стара Загора

Центърът за спешна медицинска помощ Стара Загора е създаден на основание Постановление №195 на Министерския съвет от 1995 година със седалище административeн център на Област Стара Загора.

Центърът за спешна медицинска помощ – Стара Загора е лечебно заведение с непрекъснат денонощен режим на работа

Контакт

 6000 Стара Загора

 бул. “Руски” № 62

 +359(42)620090

 +359(42)621132

 [email protected]

Свържете се с нас

Профил на купувача

06
Апр2021

ПОКАНА РС № РД-11-151

ПОКАНА РС № РД-11-151 (images/docs/ramkovi-mz/11...

06
Апр2021

ПОКАНА РС № РД-11-163

ПОКАНА РС № РД-11-163 (images/docs/ramkovi-mz/11...

09
Мар2021

ПОКАНА РС № РД-11-277

ПОКАНА РС № РД-11-277 (images/docs/ramkovi-mz/27...

09
Мар2021

ПОКАНА РС № РД-11-270

ПОКАНА РС № РД-11-270 (images/docs/ramkovi-mz/27...